Cum sa aranjezi spatiul pentru parintii in varsta

In multe case din Romania locuiesc intr-un singur loc mai multe generatii, avand in vedere ca deseori parintii in varsta se muta cu copiilor. Chiar si daca aleg sa ramana in casele lor, schimbarile in starea de sanatate si in mobilitate cer o abordare diferita in felul in care trebuie aranjata mobila.

Pentru cei care locuiesc singuri este mai usor de intretinut spatiile mici. De aceea, este nevoie ca piesele de mobila sa fie aranjate intr-un mod simplu si eficient.

In spatiile mici nu se strange asa multa dezordine, care, daca nu este tinuta sub control poate crea probleme pentru parintii in varsta.

Pentru a crea un spatiu functional si care sa fie si placut, din punct de vedere vizual, cauta piese de mobilier care sa se potriveasca cu nevoile lor in schimbare. Iar atunci cand vrei sa cumperi mobila pentru un parinte in varsta, poate ar fi mai bine sa mearga si el cu tine pentru a alege piesele.

Daca nu este posibil, cere ajutorul unui asistent vanzari de acolo. Te poate ajuta cu cateva sugestii bune si adecvate pentru nevoile parintilor tai.

Iata cateva aspecte pe care sa le iei in considerare:

Podeaua - Este recomandat sa scapi de covoare deoarece ele pot duce la cazaturi.

Locurile de asezare - Indiferent ca este vorba despre scaune, canapele, fotolii, coltare living, paturi, ar trebui sa fie usor sa te poti ridica si aseza usor. De aceea, ele ar trebui alese in functie de inaltimea persoanei care le foloseste.

In timp ce oamenii inalti au nevoie de locuri de asezat mai adanci, persoanele scunde au nevoie de unele la diametrul opus. Locurile mai inguste sau mai putin adanci sunt bune si pentru persoanele care au probleme cu genunchii sau pentru cineva care se ridica cu greutate.

Fotoliile cu mecanism recliner reprezinta o varianta buna pentru seniori. Aceastea sunt folosite, de multe ori, pentru dormit, noaptea din cauza unor conditii medicale care cauzeaza probleme de respiratie, sau picioarele trebuie ridicate pentru o circulatie mai buna.

Poti opta si pentru un fotoliu cu taburet negru.

In plus, alege o tapiterie ce poate fi curatata usor, dar stai departe de vinilin pentru ca poate fi un material alunecos pentru persoanele care au probleme in a-si mentine echilibrul. O optiune buna consta in microfibra.

Patul - Paturile ajustabile permite unei persoane sa aleaga pozitia pentru dormit si este o varianta functionala pentru cineva care se confrunta cu probleme de respiratie sau de circulatie.

Tabliile tapitate si bazele captusite ofera, de asemenea, suprafete confortabile. Mai mult, tine cont sa alegi pentru parintii tai in varsta saltelele adecvate ce ofera sustinerea sau sprijinul necesar.

Mesele - ar trebui alese mesele rotunde sau cu marginile rotunjite pentru a preveni riscul de aparitie al ranilor, ce poate avea loc daca se ciocnesc de colturile ascutite.

Indiferent ca este vorba despre mese living sau masute de cafea, alege inaltimea potrivita pentru persoana care le va folosi.

Un sfat, evita mesele cu blaturile din sticla!

Depozitarea - Fiecare om are nevoie de un spatiu de depozitare incapator, iar un parinte in varsta nu face exceptie.

Asigura-te ca locurile de depozitare sunt usor accesibile. De exemplu, o varianta neinspiranta ar fi un un pat cu spatiu de depozitare deoarece implica miscarea de aplecare  si de tragere a ladei de sub pat.

O solutie optima consta in dulapuri cu sertare ce se gliseaza usor, insa fii atent ca acestea sa aiba manere care sunt usor de apucat.

Orice rafturi suspendate sau biblioteci living ar trebuie consolidate de pereti sau fixate apeland la chingi/curele de siguranta pentru a preveni rasturnarile.  In plus, ai grija ca rafturile sa nu fie supraincarcate cu obiecte si ca se poate ajunge usor la ele.

Iluminatul - este esential pentru desfasurarea activitatilor zilnice, cat si pentru siguranta.  Pozitioneaza lampile in asa fel incat sa nu existe vreun pericol sa cada.

Daca folosesti lampadare, asigura-te ca bazele sunt robuste pentru a nu se rasturna intr-o parte. Asezarea lor in spatele unor piese de mobila zdravane pot ajuta la stabilitatea lor. 

In plus, aseaza lampile in asa fel incat sa se afle langa prize, tocmai pentru a nu fi nevoie de prezenta unor prelungitoare.

Accessorii suplimentare

Pernele, fie ca sunt utilizate pentru pat, scaune, canapele clasice sau canapele moderne, aduc un plus de confort, avand in vedere ca pot fi aranjate pentru a oferi un sprijin in plus, lucru necesar pentru parintii in varsta. Pentru fetele de perna, opteaza pentru materiale moi.

Scarile cu doua sau trei trepte stabile sunt utile pentru a ajunge la rafturile suspendate si la locurile de depozitare.

Barile de prindere sunt folositoare, mai ales, in bai.

Important!

Aranjeaza mobila in asa fel incat sa fie usor de mutat de jur imprejur. Un amanunt cu atat mai important, cu cat este vorba despre cineva care foloseste un scaun cu rotile. Trebuie sa fie usor de manevrat.

Evita aglomerarea si nu plasa niciodata mobila langa iesiri.


by admin -- 12.10.2018 -- 0 COMMENTS -- 1 VIEWEDWrite a comment

Your Name:


Your Comment: Note: HTML is not translated!

Enter the code in the box below: